Groendaken

Heeft u er wel eens over nagedacht om uw dak te voorzien van groene dakbedekking? Het aanleggen van een groendak biedt vele voordelen en is tevens in een aantal soorten te onderscheiden. Kunststof Dak Nederland verzorgt regelmatig groendaken voor klanten, variërend van 15 m2 tot aan complete kantoordaken van 800 m2. We vertellen u meer over de voordelen en de mogelijkheden.

Wat is een groendak?

Een groendak is een dak dat voorzien is van vegetatie. De dakbedekking kan bestaan uit sedum (vetplanten), gras, kruiden en zelfs heide of duinplanten. Een groendak aanleggen is mogelijk op zowel platte- als hellende daken van huizen, tuinhuizen, aanbouwen en kantoorpanden. Groene dakbedekking heeft een zeer goede isolerende werking, kent een lange levensduur en zorgt voor een fraai uitzicht.

Soorten groene dakbedekking

Bij Kunststof Dak Nederland werken we met twee soorten groene dakbedekking: extensieve groendaken en intensieve groendaken.

Extensieve groendaken

Een extensief groendak staat beter bekend als een sedumdak. Bij een sedum dakbedekking wordt gebruik gemaakt van verschillende mossen, vetplanten en kruiden. Een sedumdak is licht van gewicht en gemakkelijk te realiseren omdat een vergunning hiervoor niet nodig is. Deze groene dakbedekking heeft een dikte van minimaal 90 mm en maximaal 150 mm. Sedum dakbedekking bestaat uit een ecologische plantengemeenschap en wordt hierdoor gezien als onderhoudsarm.

Intensieve groendaken

Een intensief groendak staat beter bekend als een daktuin. Het ziet eruit als een tuin zoals u die op de begane grond heeft en moet ook zo onderhouden worden. Hierdoor wordt een daktuin gezien als onderhoudsintensief. Bij het aanleggen van dit groendak wordt vegetatie als struiken, kruiden, grassen en zelfs bepaald soorten bomen gebruikt. Voor dit groendak is een vergunning vereist omdat de dakconstructie over voldoende draagkracht moet beschikken. In tegenstelling tot een sedumdak is een daktuin wél beloopbaar, en met een dikte van minimaal 150 mm biedt deze groene dakbedekking een nóg betere isolatie.

De voor- en nadelen van groene dakbedekking

Zowel sedum dakbedekking als de daktuin hebben goede (geluids-) isolerende eigenschappen. In de zomer blijft uw huis koel en in de winter blijft warmte langer binnen. Zo kunt u de kosten voor het laten aanleggen van een groendak terugverdienen op de energierekening. Daarnaast wordt de levensduur van het dak minstens verdubbeld door de beschermende werking van de vegetatie.

Een nadeel is, zeker bij de daktuin, dat deze onderhoudsintensief is. Het is belangrijk om dit groendak regelmatig te onderhouden door middel van besproeien, snoeien, bemesten en onkruid verwijderen. Ook zijn dak lekkages moeilijker op te sporen en te verhelpen, simpelweg omdat er groene dakbedekking over de dakbedekking ligt.

Vrijblijvend advies of een offerte op maat

Heeft u interesse in een sedum- of groene dakbedekking? Voor al uw vragen over de mogelijkheden kunt u bij Kunststof Dak Nederland terecht. Bel ons op 0165-527528, mail naar info@kunststofdaknederland.nl of laat uw gegevens achter via het contactformulier. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.