Sedum dakbedekking bij groendaken

Sedum dakbedekking door KDN

Lees meer over de voordelen van groendaken

+20

Jaar ervaring

1.000+

Tevreden klanten

10 jaar garantie

Onze daken hebben 10 jaar garantie

Groendaken wat zijn dat?

Heeft u er wel eens over nagedacht om uw dak te voorzien van groene dakbedekking? Het aanleggen van een groendaken biedt vele voordelen en is tevens in een aantal soorten te onderscheiden. Kunststof Dak Nederland verzorgt regelmatig groendaken voor klanten, variërend van 15 m2 tot aan complete kantoordaken van 800 m2. We vertellen u meer over de voordelen en de mogelijkheden.

Steeds meer mensen laten een daktuin aanleggen op hun dak. Deze zogenoemde groendaken of leefdaken zijn in opkomst en zeer populair, zeker in steden waar de ruimte schaars is en voor- of achtertuinen vaak ontbreken. Door bomen en planten op het dak te plaatsen, wordt een ruimte gecreëerd waarin u heerlijk kunt ontspannen en waar de natuur voor het aanraken is.

Een groendak is een dak dat voorzien is van vegetatie. De dakbedekking kan bestaan uit sedum dakbedekking (vetplanten), gras, kruiden en zelfs heide of duinplanten. Een groendak aanleggen is mogelijk op zowel platte- als hellende daken van huizen, tuinhuizen, aanbouwen en kantoorpanden. Groendaken hebben een zeer goede isolerende werking, hebben een lange levensduur en zorgen voor een fraai uitzicht.

Bij Kunststof Dak Nederland werken we met twee soorten groene dakbedekking: extensieve groendaken en intensieve groendaken.


Sedum dakbedekking bij klant

Extensieve groendaken (sedum dakbedekking)

Een extensief groendak staat beter bekend als een sedumdak. Bij een sedum dakbedekking wordt gebruik gemaakt van verschillende mossen, vetplanten en kruiden. Sedum dakbedekking is licht van gewicht en gemakkelijk te realiseren omdat een vergunning hiervoor niet nodig is. Deze groene dakbedekking heeft een dikte van minimaal 90 mm en maximaal 150 mm. Sedum dakbedekking bestaat uit een ecologische plantengemeenschap en wordt hierdoor gezien als onderhoudsarm.

Intensieve groendaken

Een intensief groendak staat beter bekend als een daktuin. Het ziet eruit als een tuin zoals u die op de begane grond heeft en moet ook zo onderhouden worden. Hierdoor wordt een daktuin gezien als onderhoudsintensief. Bij het aanleggen van dit groendak wordt vegetatie als struiken, kruiden, grassen en zelfs bepaald soorten bomen gebruikt. Voor dit groendak is een vergunning vereist omdat de dakconstructie over voldoende draagkracht moet beschikken. Indien nodig wordt de onderconstructie verstevigd voorafgaand aan het aanleggen van de daktuin. Kunststof Dak Nederland weet welke toepassingen er zijn en welke specifieke eisen er gelden wat betreft de uitvoering van het daksysteem. In tegenstelling tot een sedum dakbedekking is een daktuin wél beloopbaar, en met een dikte van minimaal 150 mm biedt deze groene dakbedekking een nóg betere isolatie. Ook mogen tegels en/of antislipfolie niet ontbreken op een daktuin.

De voor- en nadelen van groendaken

Zowel sedum dakbedekking als de daktuin hebben goede (geluids-) isolerende eigenschappen. In de zomer blijft uw huis koel en in de winter blijft warmte langer binnen. Zo kunt u de kosten voor het laten aanleggen van een groendak terugverdienen op de energierekening. Daarnaast wordt de levensduur van het dak minstens verdubbeld door de beschermende werking van de vegetatie.


Een nadeel is, zeker bij de daktuin, dat deze onderhoudsintensief is. Het is belangrijk om dit groendak regelmatig te onderhouden door middel van besproeien, snoeien, bemesten en onkruid verwijderen. Ook zijn dak lekkages moeilijker op te sporen en te verhelpen, simpelweg omdat er groene dakbedekking over de dakbedekking ligt.

Meer informatie:

Onderhoudscontract dakinspecties

Onderhoudscontract

55% kiest periodiek onderhoudscontract

Dakdekkers doen dak onderhoud

Dak onderhoud

Eenmalig of periodiek dak onderhoud

Kunststof dakbedekking en andere soorten

Soorten dakbedekking

Wij werken met de volgende soorten